Amerikai konyhát szeretnék! Hasznos tudnivalók...

Amerikai konyha kialakítása nem volt mindig divat, és hazánkban nem is rendelkezik építészeti hagyományokkal, bár a konyha mindig is központi szerepet töltött be a hagyományos parasztházakban. Felvetődik a kérdés, hogy az elmúlt tíz-tizenöt évben hogyan tudott mégis ekkora karriert befutni… Az amerikai konyha egy a lakótérrel illetve az étkezővel egy légteret alkotó, azokkal egybenyitott helyiség. 

Am02Megjelenését a főzési és étkezési szokások átalakulása, megváltozott életvitelünk, illetve a mai modern konyhatechnológia, pl. nagyteljesítményű konyhai elszívók megjelenése tette lehetővé. A konyhakerttel, háztájival rendelkező hagyományos vidéki konyhákban az ételkészítéssel együtt járnak viszonylag piszkos, illetve szagos munkák is, mint például zöldségek, gyümölcsök, állati nyersanyagok tisztítása, hámozása feldolgozása melyek megkívánják a konyha elválasztását a lakótértől. Természetesen az amerikai konyhában is elvégezhetőek ezek a tevékenységek, és esetenként egy-egy lekvárbefőzést is lebonyolítható, de a falusi konyhák feladatainak ellátására az amerikai konyhák korlátozottan alkalmasak.

Az amerikai konyha ennek ellenére töretlenül hódít a családi ház építészetben is, holott ez a térszervezési forma inkább a mai modern társasházi lakásokra jellemző, kisebb összalapterület igénye és rugalmasabb alaprajz-szerkesztési lehetősége miatt.
 
 Az amerikai konyhák előnyei:
 

•Együtt a család! A konyhában lévő családtag is részese lehet a nappaliban történő eseményeknek, a főzés nem elszeparált tevékenység többé. Konyhai munka közben akár felügyelhetőek a nappaliban játszó gyermekek is, megnyílik a közvetlen szemkontaktus lehetősége a nappaliban tartózkodókkal.

•Egy jól megkomponált, ízlésesen kialakított konyha egy nagy térben jobban érvényesül, és a nappali megjelenését is emeli, izgalmas térkapcsolatok kialakítására teremt lehetőséget. A nagy terek impozáns megjelenést nyújtanak. Mind a bútorok, mind a belsőépítészeti dekorációk jobban érvényesülnek, jobb rálátás nyílik a berendezésre, mint egy szűk térben.

•Kisebb alapterületen, rugalmasabb alaprajzi szerkesztéssel alakítható ki a nappali-étkező-konyha blokk.

•A több irányból ablakkal megvilágított terek segítségével a természetes fény sokkal jobban bevilágíthatja a tereket.

•A főzésnek illetve étkezésnek, mint kulináris, státuszértékű tevékenységnek elegáns színteret nyújt.

•A főzés élvezetébe, az ételkészítés örömébe könnyebben bevonhatóak a család erre kevésbé fogékony tagjai.

•A főzéssel járó illatok és szagok a mai modern elszívó berendezések ellenére sem zárhatóak ki teljes mértékben a nappali teréből. 100 %-os eredményt még nagyteljesítményű elszívóval sem lehet elérni.

 

Hátrányok:

•A hangos konyhai tevékenységek, pl. mosogatás, klopfolás, illetve a konyhai gépek zaja szintén zavaró lehet.

•Mindennapos nagymennyiségű hulladékkal és kosszal járó főzési tevékenység („falusias jellegű” konyhahasználat) feladatainak ellátására az amerikai konyhák korlátozottan alkalmasak.

•A rendetlenség zavaró lehet. A mosatlanok látványa illetve a főzés közbeni felfordulás rendetlen képet sugároz a nappali felé, de egy játékokkal teleszórt nappali is csökkenti a konyha fényét.

•A nappali és a konyha berendezésének stílusát igazítani kell egymáshoz, mert a markáns stílus és színvilágbeli különbségek az egész összképet elronthatják.

•A nagy, egybenyitott terek miatt valamivel kevesebb szekrényezhető felületünk lesz, mint egy négy fallal körülzárt konyhában.

Am04Remélhetőleg a fenti lista segít a döntésben, de amennyiben ezen előnyök és hátrányok számbavétele után sem sikerült határozni, még mindig előttünk áll egy kompromisszumos lehetősége, amit építészként jó szívvel ajánlani tudunk. Amennyiben a konyhát egy nagyméretű toló vagy harmonika ajtóval választjuk el a nappalitól, akkor az amerikai konyha hátrányainak jelentős részét ki tudjuk küszöbölni. Nyilvánvalóan egy ilyen nagy nyílászáró nem olcsó, de beépítésével az adott körülményektől függően dönthetünk, hogy az elszeparálást vagy az összenyitást választjuk. Jelen esetben azonban a befektetés mindenképpen megtérül, és a család minden tagja elégedett lesz a végeredménnyel.

 
 
 hazkatalogus.hu